Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Πολιτικό πρόγραμμα φεστιβάλ Αναιρέσεις 2016


ώρα έναρξης εκδηλώσεων 17:30

Πλούσιο και φέτος θα είναι το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ μας για ακόμη μια χρονιά επιδιώκει να αγκαλιάσει όλους τους προβληματισμούς και τις νέες αναζητήσεις του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

Παρασκευή 3|6

Εκδήλωση με θέμα:

«ΗΠΑ – Γαλλία – Ελλάδα η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας!»

Στην Γαλλία και το Βέλγιο οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη επηρεάσει την
κανονικότητα σε μια σειρά από κλάδους όπως οι μεταφορές ή η ηλεκτροδότηση και ακόμα και η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στη διανομή των εφημερίδων ή οι ουρές στα βενζινάδικα ή ακόμα και η πιθανότητα υποδοχής της «μεγάλης γιορτής» του Euro 2016 χωρίς καύσιμα και στο σκοτάδι, δείχνουν ότι η καρδιά της Ευρώπης πάλλεται με ρυθμούς εξεγερτικού αναβρασμού. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι ξεσπούν και αγωνίζονται σε μια Ευρώπη που βρωμάει φασισμό!
Ταυτόχρονα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού οι αντιστάσεις αρχίζουν και πληθαίνουν σε μια χώρα πρωμετωπίδα του καπιταλισμού. Τα κέντρα του άλλοτε κραταιού καπιταλισμού καταρρέουν(;) και δείχνουν τα νύχια τους, πιο άγρια, πιο ολοκληρωτικά από ποτέ. Και είναι ο καιρός για αυτούς που δεν έχουν άλλο μέσο για να ζήσουν πέρα από τη δουλειά τους να βγάλουν τις ανάγκες τους μπροστά. Αυτοί που παρήγαγαν το πρωτόκολλο ίντερνετ και το λαπτοπ σου και διαβάζεις αυτό το κείμενο και ας καρπώνονται την δημιουργία η Verizon, η Toshiba, η Apple και μια χούφτα ακόμη εταιρείες. Η πάλη τους-και πάλη μας- μπορεί να ορίσει το πώς θέλουμε να δουλεύουμε, το πώς θέλουμε να ζούμε! Αναγκαίος όσο ποτέ ο εργατικός διεθνισμός και η κοινοί αγώνες

ομιλητές:

·        Ολίβια Τζιουβάρα, attack στην ανεργία και την επισφάλεια
·        Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική
·        συμμετοχή από Γαλλία

συντονίζει η Πελαγία Γκουγιάνου

Σάββατο 4|6

Εκδήλωση με θέμα:

«Ο κομμουνισμός σαν δυνατότητα στην εποχή των τεράτων. Συζήτηση γύρω από το αναγκαίο και σύχγρονο πρόγραμμα και κόμμα»

Ζούμε σε έναν κόσμο μεγάλων αντιφάσεων, που στην Ελλάδα της κρίσης, του χρέους, των μνημονίων και των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» φτάνουν σε παροξυσμό.
Από τη μια, οι τεράστιες δυνατότητες για καλύτερη ζωή, δημιουργική και σταθερή εργασία, αρμονία ανθρώπου-φύσης, άνθηση των ελευθεριών, τις οποίες δημιουργούν τα άλματα της επιστήμης, η βελτίωση των επικοινωνιών, ο συσσωρευμένος υλικός και πνευματικός πλούτος. Από την άλλη, η γκρίζα πραγματικότητα: ανεργία, φτωχοποίηση, εργασιακός μεσαίωνας, πόλεμοι, ανελευθερία, η συρρίκνωση και αποστέωση ακόμη και της αστικής δημοκρατίας, πολιτισμική ισοπέδωση, ρατσισμός, νεοφασισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος. Μια πραγματικότητα που επιδεινώνεται από την καπιταλιστική κρίση και την ακολουθούμενη στρατηγική για την υπέρβασή της· στρατηγική βίαιης επίθεσης στην εργασία και τη νεολαία, τη φύση, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, που έχει ως φορείς το κεφάλαιο, τις τράπεζες, την ΕΕ, την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση, τις εθνικές κυβερνήσεις.
Μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς; Ο κομμουνισμός στον οποίο αναφερόμαστε απαιτεί διάλογο, γόνιμη και δημιουργική συζήτηση, ανοιχτούς ορίζοντες, ερευνητικό πνεύμα, διάθεση καινοτομίας· απαιτεί, συνδυασμό θεωρίας και πράξης, κινηματικής δράσης, πολιτικής παρέμβασης και πολιτιστικής παρουσίας. Απαιτεί και προϋποθέτει πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, που να μπορούν να τον εκφράσουν στο παρόν και στο μέλλον, ως εμπροσθοφυλακή ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης και ενός ανασυγκροτημένου εργατικού-λαϊκού κινήματος.

ομιλητές:

·        Κώστας Τριχιάς, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
·        Βασίλης Μηνακάκης, συγγραφέας-μέλος ΠΕ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
·         συμμετοχή από το νέο εγχείρημα «Τετράδια Μαρξισμού»

συντονίζει ο Θοδωρής ΠανταζόπουλοςΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

          Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν θεματικά περίπτερα που αφόρούν την παιδεία, το εργατικό κίνημα, την attack Πάτρας, την λέσχη αναιρέσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον πολιτισμό, την αριστερά, τον ανυπόταχτος μαθητή, το δίκτυο ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος, την ΕΑΑΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ


«Επαναστατική πράξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επαναστατική θεωρία» έλεγε ο Λένιν, και οι Αναιρέσεις προσπαθούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια σκιαγράφησης μιας σύγχρονης θεωρίας για την κομμουνιστική απελευθέρωση. Πάνω από 500 τίτλοι βιβλίων και πολλοί εκδοτικοί οίκοι θα βρεθούν στον χώρο των παλαιών σφαγείων. H προσπάθεια μας έχει ως βασικό στόχο να θέσει τα πρώτα θεμέλια για ένα νέο σύγχρονο εργατικό διαφωτισμό κόντρα στην υποταγή και τον σκοταδισμό του σάπιου συστήματος!
         Πολιτική οικονομία, ιστορία, κλασσικός μαρξισμός, ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία κ.α. Νέες εκδοτικές και συγγραφικές δουλειές, μεταχειρισμένα βιβλία! Όλα αυτά σε προσιτές τιμές για να μπορούν όλοι να ρθουν σε επαφή με την θεωρία και την τέχνη!Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Υπεύθυνος προγράμματος &  επικοινωνίας:
Φωτεινή Θανάσουλα 6972203700 (foteini.than@gmail.com)

Χριστίνα Ανδριανοπούλου 6979751501

anaireseis.patras@gmail.com